Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Nyfiken på 5:2? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på flera vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt uppskattad av allihopa de tusentals som nu provat på samt funnit de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa samt viktminskning. Plötsligt har hela Sverige börjat diskutera kalorisnåla rätter och de enklaste sätten att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen och inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, och ett effektivt kliv mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens uppgång började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckas åstadkomma en viktminskning på 9 kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Succén var ett faktum och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genombrott. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därpå spridit sig till främstt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undvika de mängder av artiklar och tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat samt hälsa.

Så hur funkar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån alla övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor och juiceveckor. Varför har just denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande anledning.

5:2-dieten är inte svår. Du kommer inte att behöva gå omätt hela veckan, planering och matlagning är lätt, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du precis vad och hur mycket du vill. Bara två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara samt imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan reducera risken för alzheimers eftersom fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motverka sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därutöver sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att finna något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en lätt väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din kapacitet att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar alla!