Hunger och viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. I alla fall till en början när kroppen fortfarande inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är en aning större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för rejäla portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt för att bli mätta. Mestadels slinker det ner en aning extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar alltså inte om att du ätit för lite för att fixa dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få en aning extra. Håll ut och minns att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.

När du börjar med fastedagar måste du själv hitta den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor och din kropp. För vissa är det lätt att hoppa över måltider eller ersätta dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut regelbundet över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det knep att ta till. Vill du testa att hoppa över morgonmål? En kopp varmt vatten med en citronskiva i är ett beprövat trick för att uppliva kroppen och kan också hämma hunger eller sug. Prova också lite riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Titta efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst kroppslig ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli ansträngande. Det är också vanligtvis lättare att tillaga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker och sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den energi den behöver. Avstå från samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som snabbt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du även skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter såsom chips och läsk kommer du också känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för ofta.

Kom också ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det i själva verket krävs därför att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd samt stora portioner.