Hur kan jag äta på fastedagar med 5:2 metoden?

Ett vanligt missförstånd beträffande 5:2-dieten är att det skulle vara en svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just eftersom mat inte alls är förbjuden ens under fastedagarna, det är endast restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna får du äta max 500 kalorier och är du man tillåts du äta max 600 kalorier.

Det är ungefär 1500 kalorier mindre än du troligen äter en typisk dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Det finns en mycket bra pocketbok skriven av Ola Norrman (författaren som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är en stor bonus är att man kan låna boken gratis och bekvämt på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till biblan – utan lånar boken via sin PC. Alla nya och dyra bra böcker kan lånas – gratis. Läses bäst med en Läsplatta, som iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Det är kalorierna som bestämmer, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan skifta kraftigt. Mat som är rik på kolhydrater och fett innehåller dessutom många kalorier. Börja med att betrakta näringsinnehållet på de produkter du oftast äter, därför att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig dagligen.

Vad innehåller födan jag äter då? En jämförelse är att 40 gram hårdost med en fetthalt på 10% innehåller ungefär 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du äta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot eller hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade. 52-metoden

Hur matintagen under fastedagar bör delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare anser att de flesta förmodligen mår bäst av att äta små portioner många gånger om dagen snarare än att äta två större mål och därefter inget alls på åtskilliga timmar. Du får själv prova dig fram till vad som passar dig.

Anser du att det är svårt att få ihop flera måltider av så lite som 500 kalorier? Fundera på vilka mål du skulle kunna hoppa över. Somliga har lätt för att avstå från frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är dessutom tråkigt att inte kunna äta ihop med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

Vissa som provar 5:2 vittnar om huvudvärk och orkeslöshet. Detta är vanligtvis kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare och fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du ges utdelning snart!