Hur kan jag äta på fastedagar med 5:2 metoden?

5:2 är ingen svältdiet. Man brukar kalla metoden att “halvfasta”, just med tanke på at mat inte alls är förbjuden ens under fastedagarna, det är bara restriktivt med hur många kalorier du får sätta i dig under en fastedag. Är du kvinna får du inta max 500 kalorier och är du man får du inta max 600 kalorier.

Det är ungefär 1500 kalorier mindre än du troligen äter en vanlig dag, men det är på inget sätt att svälta sig själv.

Det är kalorierna som avgör, inte mängden mat. Antalet kalorier i två rätter som ser lika stora ut och känns lika matiga kan variera kraftigt. Mat som är förmögen på kolhydrater och fett innehåller också många kalorier. Börja med att titta på näringsinnehållet på de produkter du ofta äter, därför att få ett hum om hur många kalorier du sätter i dig dagligen.

Vad innehåller maten jag intar då? En jämförelse är att 40 gram hårdost som har en fetthalt på 10% består av ca 100 kalorier. Det är inte mycket ost. För samma kaloriintag kan du äta 200 gram naturell lättyoghurt, 300 gram morot eller hela 400 gram kokt broccoli. Avgör själv vad som är mest mättade.

Hur matintagen under fastedagar ska delas upp är inte reglerat i dieten, men kostrådgivare anser att de flesta kanske mår bäst av att inta små portioner många gånger om dagen snarare än att inta två större mål och sedan ingenting på åtskilliga timmar. Du får själv experimentera dig fram till vad som passar dig.

Anser du att det är besvärligt att få ihop många måltider av så lite som 500 kalorier? Tänk på vilka mål du skulle kunna utelämna. En del har enkelt för att utesluta frukosten, då kan du spara de kalorierna till lunchen istället. Det är även trist att inte kunna äta tillsammans med familjen, prioritera de sociala måltiderna.

En del som provar 5:2 vittnar om huvudvärk samt orkeslöshet. Det är vanligtvis kroppens varningssignaler på att något har hänt med näringsintagen. Så fort kroppen hunnit vänja sig vid sin nya kosthållning försvinner dessa symptom och kroppen känns piggare samt fräschare än på länge. Håll ut de två första veckorna, du får utdelning snart!