Saigonkanel maximerar fettförbränningen

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är tätt besläktad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är endast rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns olika vis att se till så att det händer och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en superb start på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen gör även att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet gör när man tränar samt intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man bör testa sig fram för att finna en dos som passar en.