Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar tydliga tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.
Vad är LCHF?
LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet inleds mestadels av folk som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för personer som vill gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende.
Egentligen mår samtliga bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar någorlunda mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört svårt mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga grönsaker. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges mycket lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar samtliga dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och oerhört få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre utsträckning än annars.
Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar ute i handeln. Den är relativt kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som arbetar för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några riskfyllda bieffekter.