Atkinsmetoden lämpar sig väl för massa folk

Man hör ofta att Atkinsmetoden ska vara anpassningsbar och passa massa olika människor. Vi har alla olika förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Ibland kan det medföra begränsningar i levnadssätt, och att exempelvis påbörja Atkinsdieten är följaktligen inte självklart för samtliga med tanke på de risker dieten kan medföra för en del.

Den som lätt blir grinig och orkeslös av blodsockersvängningar ska undvika Atkinsdieten. Samma sak gäller den som har en ökad risk för hjärtsjukdom och har mindre bra kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte det samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och på samma gång hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.

Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit åtskilliga positiva rapporter. Men experter rekommenderar likväl att man ska förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller mindre bra kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma riktning och sålunda blivit mer etablerad.

Det finns många fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär exempelvis ett levnadssätt med balans mellan näringsintag och motion. Emellanåt kan det vara besvärligt att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.

Atkinsdieten är lämplig för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som gillar uppenbara regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter exempelvis pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ned på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte en aning vispgrädde.

Atkinsmetoden är också lämplig för vegetarianer och veganer. Dessutom erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av föda som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med mångahanda snabbmatställen och annorlunda typer av restauranger. På så vis kan Atkinsdieten ses som mycket smidig.

Det är just flexibiliteten i dieten som gör den lämpad för flera människor. Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan dessutom vara flexibel mellan faserna och alternera dem sinsemellan. Till exempel kan en del människor behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att uppnå ketos. Och personer i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, måhända måste återgå till induktionsfasen för att uppge ännu ett exempel.