Bättre och sämre socker

Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns flera skilda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi får i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte sunt.

Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?

Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.

Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.

Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i massa olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn

Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, absolut kolhydratfria, bidrar till blott sötman och är superb till kaffe, te och liknande.

Sacketter ger endast sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp kvickt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte en laxerande effekt vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten om risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.