LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca En aning kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när folk minskade ner på socker, öl, bakverk samt andra kolhydrater så tappade de i vikt väldigt snabbt.
LCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes dän under centrum av 1900-talet samt man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket också fungerar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av mycket av goda livsmedel som är rika på protein och – framför allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i vikt fordom att abrupt måste addera en mängd fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta fiende!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett ständigt delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget skall vara på ca samma grad som man tidigare också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution ser ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta gäller alltså för normal LCHF, varken superstrikt eller en aning mer frikostig. Vilken nivå man själv mår bra av att placerad på får man prova fram, men för att snabbt gå ner i vikt är det bra att äta så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.
Äta bra med LCHF
I början kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som tidigare fyllt ens måltider, som makaroner, ris, fralla, juice, rotfrukter – samt sötsaker förstås. Vad lägger man nu bredvid köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga egentligen?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake samt ett litet antal rutor mörk choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det innefattar dryck så är kolsyrat mineralvatten både gott samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en endaste droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en eller två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.