Atkinsmetoden är en sträng diet som kräver mängder disciplin och motivation. Så klart finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett kraftigt reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Ca 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla uppsikt över dessa födoämnens olika GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som främst finns i vilt kött, avokado och fisk.