Många kan knappast ens ha i tanke sig något liv förutan att kunna söta.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.
Dock sackarin är definitivt icke det enda eller ens det effektivaste alterntivet för normalt socker.
Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Utöver att Sukralos har 500 ggr sötningseffekt kan det också hettas upp och används därför även till bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Ser du en produkt som marknadsförs för viktminskning innehåller den förmodligen Aspartam och Aspartamet kommer att brytas ned till Fenylanin vid användning.
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Det finns dessutom helt naturliga medel och dessa har blivit extra omtyckta
De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.
Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Kommer på hedrande 2:a plats i smak efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.
Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Eftersom smakupplevelse är helt individuell är det din egen som ska avgöra vilken som blir din favorit.