Kolhydratdieter som LCHF och banti

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ner i kroppsmassa. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Genom att drastiskt avvika ned på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att alstra ketoner för att framförallt förse hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till innan då det var glukos (druvsocker).

När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater och mycket fett och gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med protein. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill anlägga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fett för att använda som bränsle samt en mängd andra saker, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man ska nämligen förtära mycket äggviteämne, men blygsamt med fett och kolhydrater. I första stadiet, som kallas anfall, ska man bara äta fettfritt äggviteämne. mat som fisk, nötkött, kyckling samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medan det mesta övrigt försvinner. Strikt är det, men fasen varar bara i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan doktor som blivit rik på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som synes som den största boven samt precis som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ytterligare variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger skärpan på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött samt vegetabilier, en aning frukt, nötter och bär men inget av fralla, potatis, pasta osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra anser att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan.

Piffa till lågkolhydratsmaten och -drycken med smaker!

Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är vana vid. I början kan man ha ont av omställningsbesvär som trötthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare och starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, somliga slutar t o m totalt att ta insulin.

Den som tycker det är tråkigt att bara dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan oxå försöka kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.

Den som inte vill avstå från sprit kan mixa Pernod och Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så avskyvärd – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Alkohol är ett nöje och en fröjd så inte alla kan alternativt vill avstå det för att gå ned i kroppsmassa. Man ska då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det ska förbrännas bort totalt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att senare förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt några droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt rödtjut från Alcase är nära nog alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man svälla det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på rödtjut.