Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Är det verkligen någon skillnad på Pommac och Champis?

mineralvatten

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Det är kanske inte så viktigt ändå? Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en klassisk smak

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Man känner lätt igen den. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Olika smaktillsatser fungerar minst lika bra. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du väljer. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Du kan också styra mängden kolsyra.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De tog upp fajten med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Oavsett vilken smak du väljer.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockerhalten reduceras med 80 %. Sedan lägger man i kostfibrer som löses i vatten.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara kul att testa.

I Sverige vet vi vad läsk handlar om. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Champis heter Fruktis som koncentrat.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Ingen annan läsk kom nära.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så gör du blindtest av läsk

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. De får täcka för ögonen. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Säg läskens namn.

Det blir roligast om smakerna är lika. Häll upp tre glas så får alla smaka. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer att vara lättast att peka ut. Gör en tävling av det. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!