Rasa i vikt genom att skippa kolhydraterna

Enligt Atkinsdieten bör man hålla igen på kolhydraterna, och det finns en enkel orsak till att dra ner på just de snabba kolhydraterna – viktminskning.

Den här vetskapen är emellertid ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter som har diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man funnit att kolhydrater påverkade blodsockret och vikten. Det var egentligen inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med hjälp av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten tvingas det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är vanligtvis bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har exempelvis noterats att frukost i enlighet med lågfettkost som innehåller mycket kolhydrater bidrar till en förhöjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är knappast hälsosamt i längden. Under de senaste åren har ny vetenskap visat att en föda med mindre kolhydrater mestadels är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras sedan ut i kroppen. Alla kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur omgående sockret sedan går ut i blodet beror på vilken typ av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi ska insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar flertal personer att välja bort lågfettkost. För flera är det angeläget att raskt och effektivt uppnå en hälsosam vikt, och för det avseendet krävs en beprövad diet. Enligt lågkolhydratkost såsom Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt fort. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En stor fördel med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att behöva räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer påtaglig, och därför bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen anledning att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och därutöver finns det goda chanser att bibehålla en önskvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns möjlighet för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ kost. Det motsvarar drygt en timmes tung fysisks träning. Atkinsdieten kan alltså dagligen medföra ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Dessutom ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.