Vietnamesisk kanel sänker blodsockret
Att kanel är blodsockerbalanserande har länge varit känt. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan slunga sig mellan när man intagit för mycket socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite på kroppens funktioner som möjligt.
Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets tillstånd. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och bidrar till energi åt kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i långsamt mak ges energin även möjlighet att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Medan låg och balanserad insulinutsönding är något bra som tyder på hög insulinkänslighet så är däremot ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.
År 2004 publicerades en undersökning i Journal of Agricultural and Food Chemistry där forskare upptäckte att kanelextrakt kunde förbättra sockermetabolismen upp åt 20 gånger genom att förbättra fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en enorm resurs för att bränna kroppsfett.
Ökad muskelmassa med Saigonkanel
I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett rejält problem. Insulin är ett anabolt hormon som medför energi åt kroppens celler – vilket i huvudsak blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena om man sitter stilla.
På liknande sätt som att ett överskott av insulin stimulerar muskeltillväxt genom att pressa energin i muskelvävnaden, skänker ett extraintag av kanel snabb upptagning av energi i musklerna, men inte med de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har nämligen flertal likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att dämpa utsöndringen av insulinet.
Extrem kanelkonsumtion är skadligt
Det finns inte så mycket att betvivla när det handlar om kanel och dess positiva hälsoeffekter på människokroppen, mer än att extrem konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga överdrivna konsumtioner kan man drabbas av lätt huvudvärk. Kumarin finns, förutom i kanel, också i många gräs- och klöverarter.
Det ska väldigt mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin genom intag av kanel. En lagom dos för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk eller leverskador, ligger på ungefär fyra gram, men har man rejäl kroppsvolym så kan man troligtvis öka något. Man får emellertid främjad ketos med så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att testa sig fram till en lagom dos.
Var handlar man vietnamesisk kanel?
Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen beryktad både som Saigonkanel och vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att känna till för att undvika förvirring.
Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än ordinär Ceylonkanel, men de extra kronorna är bra investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så mycket större än de är från ordinär Ceylonkanel. Det är möjligt att beställa Saigonkanel på nätet.